Danışmanlık

BİREYSEL DANIŞMANLIK

Bireysel danışmanlık; kişilerin kendilerini, diğer insanları, ilişki kalıplarını keşfetme ve psikolojik olarak iyi hissetmek için yaşamsal baş etme stratejileri geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlayan danışmanlık şeklidir. Bireysel danışmanlıkta çalışılan konulara örnek olarak; endişe/korku, bedensel imajla ilgili sorunlar, mutsuzluk, umutsuzluk, yaşamın anlamsızlığı, depresyon, panik atak, travma sonrası stres bozukluğu, öfke kontrol problemi, performans kaygısı, takıntılar, ilişkilerde yaşanılan problemler gösterilebilir (Bu rahatsızlıklarla gelen danışana, öncelikle bir psikiyatra mutlaka görünmesi önerilmekte ve psikiyatr müdahalesine ilave olarak danışmanlık yapılmaktadır.) Bireysel danışmanlıkta, Bilişsel Davranışcı Terapi (BDT), Kalp Merkezli Hipnoterapi, Ericsonian Psikoterapi ve Narrative (Öyküsel) Terapi modellerinden yararlanılmaktadır.

(Not: Bu alanda yapılan çalışmalar, ‘teşhis veya tedavi’ mahiyetli değildir ve böyle değerlendirilemez. Eğer tıbbi bir müdahaleyi gerektirecek durum söz konusu ise, bir psikiyatra mutlaka yönlendirme yapılır.)

 

ÇİFT, EVLİLİK VE İLİŞKİ TERAPİSİ

Çift, evlilik ve ilişki terapileri; birbirleriyle ilişki içinde olan bireylerin yaşadığı  iletişim güçlüğü, duygusal kopukluklar, anlaşamama, öfke patlamaları, aldatma, karşılıklı güven problemi, kıskançlık, cinsel isteksizlik, ayrılma, boşanma ve benzeri konular üzerinde yoğunlaşan terapi yaklaşımlarıdır. Bu bağlamda, çiftlerin karşılaştıkları sorunları ele alıp çözüme kavuşturmayı hedefleyen terapi modelleri ile çalışılmaktadır. İmago Çift Terapisi ve İlişki Odaklı Çift Terapisi (ECCT) bu modellerden bazılarıdır.

 

ÇOCUK VE AİLE DANIŞMANLIĞI

Çocuk danışmanlığında genel olarak, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Terapötik Hikayeler, Dışa vurumcu Terapi ve Kum Terapisi yöntemleri kullanılarak davranışlarında veya duygularında psikolojik güçlükler yaşayan çocuklara yardımcı olunmaktadır. Çocuklarla çalışırken, aile terapisinin de genellikle sürece dahil edilmesi gerekmektedir. Çocuk terapisinde en sık rastlanan sorunlar; öfke kontrolü, uyum ve davranış sorunlarıdır, dikkat sorunları, sınır problemleri gibi sorunlardır.

(Not: Bu alanda yapılan çalışmalar, ‘teşhis veya tedavi’ mahiyetli değildir ve böyle değerlendirilemez. Eğer tıbbi bir müdahaleyi gerektirecek durum söz konusu ise, bir psikiyatra mutlaka yönlendirme yapılır.)

ERGEN DANIŞMANLIĞI

Ergenlik dönemi çalkantılı geçen bir dönemdir ve çoğu zaman pek çok problemi beraberinde getirir. Ergen danışmanlığı, bu dönemde çeşitli zorluk yaşayan gençlere bilinç gelişimi, dikkat ve odaklanma, kişilik gelişimi, hayatın anlamını sorgulama, sosyal ilişkilerde başarı gibi konularda destek sunmayı amaçlamaktadır.